Ebba Danielssons stora mål: EM på ”hemmaplan” i Holland

Ebba Danielssons stora mål: EM på ”hemmaplan” i Holland

Lite under medias radar och lite i skymundan genomför 17-åriga supertalangen Ebba Danielsson en storsatsning i Holland.
GreenFeeds profilryttare ser tillbaka på en lärorik Sunshine Tour i Spanien och spänner bågen inför både nationshoppning i Frankrike och årets stora mål: Junior-EM ”hemma” i Peelbergen.

Trots sin unga ålder har Ebba Danielsson redan skaffat sig ordentligt med rutin från de större sammanhangen. På meritlistan finns sedan tidigare SM-medaljer både på ponny och häst, EM-deltagande och framgångar i Grand Prix på U25-nivå.
Det senaste året har framgångarna fortsatt, med stoet T-Gavoli Z och godkände hingsten Equus Tame. Där har Ebba Danielsson snabbt tagit sin från 1,30 till 1,50.
– Jag har väldigt många fina hästar och min bästa häst är på väg tillbaka nu, säger Ebba Danielsson.

Den häst hon rankar som sin bästa är Nikita vs Vosberg. Med henne nådde Ebba fjärdeplatsen i en femstjärnig 1,50 i Rotterdam i somras. Sedan i juli har stoet dock inte varit i tävlingsbart skick på grund av en skada. Men nu har comebacken skett.
– Nikita tävlade de två sista veckorna i Spanien, i lite lägre klasser. Jag tänker att hon ska tävla vidare och bygga vidare för att förhoppningsvis gå de stora klasserna igen. Hon tappade inte alls mycket muskler under tiden hon var borta utan har varit väldigt fin hela tiden, säger Ebba Danielsson.

Under februari och mars har Ebba tävlat under fem av sju veckor på Sunshine Tour i Spanien. Sju av Ebbas hästar har varit med i touren.
– Det har varit väldigt lärorikt. Vissa hästar gick jättebra, lärde sig och utvecklades jättemycket på att vara där. En del andra gick kanske inte riktigt som jag ville men när man har så många hästar är det svårt att få alla att gå på topp, säger Ebba Danielsson.

Familjen Danielsson har numera sin geografiska bas en kvart från den mäktiga tävlingsanläggningen i holländska Peelbergen. Det är där, på sin nya hemmaplan, Ebba ska rida sommarens junior-EM, som är det stora målet under 2024.

Hur går dialogen med Svenska Ridsportförbundet?
– Bra. Jag har kontakt med Henrik (förbundskaptenen Ankarcrona) ibland för att diskutera vilka hästar som ska tävla var och vilken häst som ska gå på EM och så.

Hur ser den kommande tiden ut för dig?
– Hästarna har inte tävlat någonting sedan Spanien och nu ska de få tävla lite här i Peelbergen. Sedan ska jag göra en nationshoppning i Frankrike och förhoppningsvis även i Holland.

Du är fortfarande väldigt ung men har kommit väldigt långt och tävlar redan mot de stora. Hur resonerar du på din väg framåt – har du is i magen och tar det försiktigt eller siktar du mot toppen direkt?
– Både och. Man får ta det lite som det kommer eftersom man inte riktigt vet vilka hästar man har. Men som vanligt vill jag sikta mot toppen.

2024-03-27 10:02
Tillagd i varukorgen