Med Paris som dröm: Möt Malin Lindeman – GreenFeeds nyaste profilryttare

Med Paris som dröm: Möt Malin Lindeman – GreenFeeds nyaste profilryttare

Synen är bara femprocentig men fokuset på sommarens Paralympics i Paris knivskarpt.
GreenFeed är stolta medpassagerare på pararyttaren Malin Lindemans resa mot sitt livs största dröm.

Malin Lindeman är en färsking i det svenska paralandslaget, hon ingår i A-truppen. Malin är en gedigen hästtjej i grunden, med både ridsportgymnasium, tränar och ridlärarutbildning på cv:t, och besitter stor kunskap om hästhållning och foderstater.

Både livet och hästlivet fick sig en rejäl törn när Malins syn försämrades kraftigt. Konsekvensen blev att hon mer eller mindre fick lägga av med ridandet.

Men saknaden efter hästar växte snabbt och blev till slut så stor att Malin fattade ett avgörande beslut.

– För tre år sedan bestämde jag mig för att göra en para-satsning innan det är för sent, säger Malin Lindeman.

Hon köpte en häst, genomgick klassificeringen till pararyttare där hon bedömdes tillhöra grad 5. Det betyder att nivån Malin Lindeman tävlar på är den med lägst funktionsvariation hos ryttaren och därmed den svåraste nivån att rida.

Som nybliven paradressyrryttare ställde Malin upp i SM 2022. Det slutade med en silvermedalj vilket blev ett fint kvitto på att hon gjort någonting bra. Hon följde upp med ett SM-brons 2023. Ett nytt kvitto.

– Jag har medaljer från två SM, men det saknas en valör, säger Malin med glimten i ögat.

Hon är medveten om att det är extremt tufft att bli uttagen till Paralympics men beslutet är fattat, satsningen i full gång och vägen fram till målet i Paris består av ett späckat tävlingsschema både nationellt och internationellt.

Tävlar gör Malin på elvaåriga valacken Breakdance, som hon köpte med hjälp av tre delägare från hennes bekantskapskrets.

– Han är dansk och jag köpte honom fredagen den trettonde, skrattar Malin och antyder att skrockfullhet inte är någonting hon fäster speciellt stor vikt vid.

– Han har tävlat en del, upp till Prix St George, med blandade resultat. Han är relativt erfaren och kan sakerna man behöver kunna på den här nivån.

Du har bara fem procents syn. Går det att beskriva hur lite det är?
– Det är svårt att förklara men jag känner inte igen folk när jag möter dem förrän de säger något till mig. Jag ser inga bokstäver på ridbanan och rider mycket på känsla. Man får lära sig att utveckla andra sinnen istället.

Vilka hjälpmedel har paradressyrryttare rätt att använda?
– Det är olika beroende på vilka behov en har som ryttare. Man får ansöka om att beviljas hjälpmedel. En del behöver öglor på tyglarna. Andra behöver gummisnoddar i stigbygeln eller en specialsadel. Jag har rätt till en röst som talar om för mig var bokstäverna är på banan men än så länge har jag klarat mig utan det. Jag räknar galoppsprång för att veta var jag befinner mig i förhållande till bokstäverna.

GreenFeed är en av Malin Lindemans sponsorer. Vi förser Breakdance med fräscha tävlingsbalar för att han ska kunna prestera på topp under det tuffa schemat som väntar.
– Det känns jättebra och han gillar det. Jag har balar hemma nu och ser till att han har det i tarmfloran hela tiden. Han får två kilo om dagen för att han ska vara van vid fodret. Sedan ökar jag på givan innan vi åker på tävling. Magen ska man vara rädd om när man reser, säger Malin Lindeman.

Några viktiga tävlingar under våren är bland annat en OBS-tävling i Enköping i mars, men såklart också SM i maj och därefter ett NM. Ett fullspäckat schema för våren och sommaren med flera internationella tävlingar väntar.

2024-03-11 08:55
Tillagd i varukorgen