Hästen tappade skon – Amelies VM-gulddröm krossades: ”Hela världen blev svart”

Hästen tappade skon – Amelies VM-gulddröm krossades: ”Hela världen blev svart”

Hon inledde VM med att vinna bronset i stilpass.
Sedan hade hon öppet mål fram till VM-guldet i femgång.
Då tappade hästen skon och ekipaget diskvalificerades.
– Jag grät så mycket, säger GreenFeeds profilryttare Amelie Segerström som summerar en VM-debut med minst sagt blandade känslor.

Det skulle inte kunna hända. Det skulle inte kunna gå fel. När värsta konkurrenten svarat för en överraskande svag prestation i sista grenen var det bara Amelie Segerström och hennes Kopar mot världen.
Uppdraget: De skulle sätta minst 5,75 i den avslutande tölten, en normalt sett tämligen enkel uppgift för Amelie och Kopar. Sedan skulle VM-guldet vara i hamn.
Då händer det som inte får hända och som ingen tror kan hända.
Kopar tappar skon.
I VM-finalen.
När guldet nästan går att ta på.
– Det har aldrig hänt tidigare. Han har tävlat i tio år och aldrig tappat skon. Jag känner bara ”Nej, nej, nej, nej”, får en klump i magen och hela världen blir svart, säger Amelie Segerström när hon tänker tillbaka.

– Jag hade ganska mycket självförtroende när jag gick in på banan. Kände mig exalterad. Jag vet att det kan vara farligt att göra det men jag red första varvet och det kändes jättebra. Jag byter varv, ska göra den första tempoväxlingen och – sen bara flyger skon. Luften bara går ut en.

Hur reagerade du när allt bara försvinner på en sekund?
– Jag grät så mycket men min tränare var väldigt snäll och hjälpte mig att försöka komma över det och tänka på annat. Jag är väldigt tacksam för det. Jag skulle ljuga om jag sa att jag kommit över det. Det har jag inte och det är bara att försöka gå vidare. Det kommer fler tävlingar och jag hoppas att det kommer fler VM.

Att en häst tappar skon går inte att förutse. Tyvärr är det den lilla detaljen som överskuggar en i övrigt enastående bra genomförd VM-debut för young ridern från Norrtälje.
Amelie Segerström är trea i hela världen i stilpass, hon har tidigare vunnit NM, SM och ett helt pärlband av andra stora tävlingar och är i sitt unga livs form. Satsningen mot VM pågick under drygt ett år då det bara var träning, träning och träning som gällde. Och upplevelsen under VM-veckan i nederländska Oirschot finns det ingenting som slår ut. Trots inledande hällregn och översvämmade boxar gjorde ryttarna det bästa av situationen och publiken bjöd till på ett sällan skådat sätt.
– Det var sjukt mycket folk! Trots regnet var det fullsatt hela tiden och det var så mycket applåder och skrik att det påminde om stämningen under en fotbollsmatch. Läktarna var byggda på ett sätt som gav känslan av att vara inne i en arena. Otroligt coolt, säger Amelie Segerström.

Minnet av den tappade skon kommer att följa henne, finnas kvar som ett ärr i tävlingssjälen. Men en sak är säker. Den osannolika missen kommer inte att knäcka Amelie Segerström.
– Jag är jättetaggad inför nästa säsong med Nordiska som går i Danmark bland annat. Det ska bli riktigt roligt, säger hon.

2023-08-28 09:12
Tillagd i varukorgen